Listopad dla wielu cukierni – w tym dla nas – to wyjątkowy miesiąc. W ciągu najbliższych dni sprawne ręce naszych mistrzów cukiernictwa będą tworzyć nadzienie do najsłynniejszych rogali w naszym kraju. Wszystko po to, aby szerzyć słodką radość, aby wywoływać uśmiech na twarzy i oblepiać usta słodkim lukrem. Chcemy, aby każdy łakomczuch i miłośnik tradycyjnych wypieków mógł w tym roku skosztować Rogali Świętomarcińskich – i to bez względu na odległość!
W ramach świętowania i celebrowania słodkiej tradycji, przygotowaliśmy nowy wpis blogowy, w którym odpowiadamy na pięć, najczęściej powielanych pytań, zadawanych przez naszych Klientów.

Co kryją w sobie Rogale Świętomarcińskie?
Krucha obudowa, w której zamknięto biały mak, cukier, masło, śmietankę, szczyptę wanilii, skórki pomarańczowej i – ewentualnie – bakalie. Wszystko to oblane jest lukrem, który podkreśla słodkość naładowanego po brzegi ciasta. Idealny balans pomiędzy słodyczą, a kruchością sprawia, że Rogale Marcińskie stały się wyjątkowym i popularnym wypiekiem. O ile pierwotnie królowały głównie w Wielkopolsce, o tyle dziś, zna i uwielbia je cały kraj.
Nic dziwnego – doskonałej jakości, lokalne składniki sprawiają, że rogal rozpływa się w ustach, a przy tym jest niesamowicie pożywny. Dzięki temu stanowi za doskonałą przekąskę lub dodatek do czarnej kawy i rozgrzewającej herbaty.
Czy Rogale są certyfikowane?
Oczywiście, że tak! Od 2008 roku Rogale Świętomarcińskie szczycą się unijnym znakiem geograficznym, który jest gwarantem jakości opartej na lokalnych składnikach. Oryginalne wypieki posiadają miano „Produktu o Chronionej Nazwie Pochodzenia w Unii Europejskiej”, co oznacza, że Rogal trafił na listę regionalnych specjałów. Oznaczenie to wskazuje, że do tradycyjnego wypieku używa się wyłącznie regionalnych składników, produkowanych na lokalnych uprawach, z wykorzystaniem lokalnych surowców i oryginalnych przepisów. Ich produkcja przebiega zgodnie z zasadami ekologii – tj. z poszanowaniem środowiska.
Nasze Rogale posiadają ów certyfikat, dzięki czemu są gwarantem najwyższej jakości i wyjątkowego smaku.

Czy mogę zamówić Rogale do swojego miasta?
Tak! Dostawa Rogali Marcińskich obejmuje całą Polskę (i nie tylko)! Pudełeczka wypełnione słodkimi wypiekami dostarcza kurier DHL, który dojeżdża wprost pod drzwi Twojego domu. Zamówić je możesz również dla swoich przyjaciół i bliskich – w końcu nic tak nie odda Twoich ciepłych uczuć i silnych emocji, jak słodki mak i garść chrupkich bakali.
Tworząc wypieki zależy nam, aby dostarczać radość w najdalsze zakątki naszego kraju – wszystko po to, abyś mógł się delektować oryginalną, wielkopolską tradycją – bez względu na adres zamieszkania!
Z jaką tradycją i zwyczajem związany jest Rogal Marciński?
Rogale Marcińskie pierwotnie wypiekało się w poznańskich cukierniach, z okazji dnia Świętego Marcina – rzymskiego żołnierza i patrona jednej z głównych ulic w Poznaniu. Legenda głosi, że ten, nieopodal francuskiego miasta Amiens, ujrzał zamarzającego żebraka. Poruszony bezradnością bezdomnego człowieka, podarował mu swój płaszcz, ratując go tym samym przed śmiercią.
Ten bezinteresowny akt był opowiadamy podczas wielu odpustów parafialnych, w kościele pod wyzwaniem św. Marcina w Poznaniu. Do dziś, zarówno postać Świętego Marcina, jak i cała historia niesienia pomocy, ma inspirować mieszkańców do dzielenia się swoim dobytkiem.
Wartości te przypieczętowała historia z XIX wieku, kiedy to jeden z lokalnych piekarzy postanowił – podobnie jak wspomniany żołnierz – nieść pomoc. Po jednym z proroczych snów mężczyzna wypiekł rogale wypełnione makiem, które następnie rozdawał biednym i głodnym mieszkańcom. Niedługo potem do akcji dołączyli inny piekarze i cukiernicy, rozpoczynając nową, piękną tradycję.
Rogale stały się więc symbolem pozytywnych emocji, niesienia pomocy i radości. My także chcemy, aby każdy miał okazję zaznać tego słodkiego rozpieszczenia, dlatego pieczemy i dowozimy rogale dla wszystkich naszych Klientów.
Więcej o tradycjach i zwyczajach przeczytasz na naszym blogu – konkretnie we wpisie „Rogale Świętomarcińskie – tradycja i legenda”.

Kiedy jest sezon na Rogale Świętomarcińskie?
Tradycja głosi, że Rogal Marciński zjadało się na Dzień Świętego Marcina – tj. 11 listopada. Współcześnie jednak wypieka się je przez cały miesiąc, dzięki czemu pałaszować je można przez wiele dni. Pamiętaj jednak, że to edycja limitowana – rogaliki nie będą czekać, dlatego lepiej zamówić je już teraz!
Zobacz pełną ofertę naszych Rogali na stronie https://e-torty.pl/rogale-swietomarcinskie – smacznego!

Od lat tworzymy słodkości dopasowane do każdego. Zajmujemy się dostawą pysznych tortów i ciast na terenie całego kraju pod wskazany adres. Dowiedz się od nas więcej na temat wypieków oraz zamówień tortów przez Internet.
Zostaw komentarz