Orzechy od wieków stanowią istotny element naszej codziennej diety. O ich dobroczynnych właściwościach napisano już wiele – stanowią bogate źródło antyoksydantów, białka, nienasyconych tłuszczy, błonnika i składników mineralnych oraz witamin, dzięki czemu wpływają korzystnie na pracę mózgu, zdrowie, a także urodę. Nic więc dziwnego, że torty z orzechami są tak chętnie wybierane przez poszukiwaczy pysznego smaku. W naszej ofercie znajdziecie między innymi tort orzechowy na ciemnym biszkopcie, z bitą śmietaną i pastą orzechową, tort orzechowo-czekoladowy, który w swoim wnętrzu kryje francuski ganache czekoladowy z orzechami laskowymi oraz chrupką czekoladową oraz delikatny w smaku tort migdałowy – jasny biszkopt przełożony migdałowo-śmietankowym kremem i udekorowany płatkami migdałów.
Tort orzechowo-czekoladowy Tort migdałowy
Jednak zamiast skupiać się na właściwościach zdrowotnych orzechów, chcemy podzielić się z Wami kilkoma ciekawostkami na ich temat.
- W dawnych czasach, w wielu miejscach na świecie, orzechy stanowiły środek płatniczy, a także cenny upominek. Przykładowo Aborygeni płacili białym osadnikom orzechami makadamia za rum i tytoń. Używali ich także jako kosmetyk odmładzający oraz wykorzystywali jako składnik specyfików służących do leczenia różnych dolegliwości. Do dziś orzechy makadamia są najdroższymi orzechami na świecie. Są także jedną z ulubionych przekąsek Królowej Elżbiety i jak twierdzi jej były szef kuchni Darren McGrady, regularnie pojawiają się one na stole w Pałacu Buckingham.
- Jednym z głównych składników diety rdzennych amerykanów z czasów przedkolonialnych były orzechy pekan. Ich nazwa pochodzi z języka Algonkinów (plemię indiańskie) od słowa „pacane”, które określało „orzech, który trzeba rozłupywać kamieniem„. Indianie przygotowywali z pekanów napój o nazwie „powcohicora” który był swego rodzaju fermentowanym „mlekiem” orzechowym.
- Zjawisko konwekcji ziarnistej polega na tym, że jeśli poddamy wstrząsom materiał składający się z różnej wielkości cząstek, na powierzchnię wydostaną się większe elementy. Zjawisko to nosi także nazwę „efektu brazylijskiego orzecha” i nie jest to przypadek! Jeśli wymieszamy różne orzechy ze sobą i będziemy potrząsać naczyniem, to właśnie orzechy brazylijskie pojawią się na wierzchu.
- Migdały, nim przybiorą dobrze nam znaną formę twardego, chrupiącego orzecha, początkowo są zielone i mają wnętrze o konsystencji zbliżonej do galaretki. W krajach, gdzie rosną drzewa migdałowca często spożywa się je w całości, na surowo. Ale z niedojrzałych owoców migdałowca można także zrobić pyszną, wytrawną przekąskę – migdały marynowane w occie z dodatkiem ziół i przypraw. Ten cierpko-kwaśny smakołyk jest szczególnie popularny w krajach śródziemnomorskich.
- Choć orzechy laskowe są znane niemal na całym świecie, to aż 25% całego globalnego zaopatrzenia wykorzystywane jest przez jedną firmę – producenta popularnego kremu Nutella i cukierków Ferrero Rocher. Czekoladowo-orzechowy krem cieszy się taką popularnością, że w naszej ofercie również nie mogło zabraknąć tortu o tym połączeniu smaków – tort Nutella został stworzony z myślą o miłośnikach połączenia czekolady z orzechami.
O orzechach można oczywiście opowiadać godzinami, bo choć tych najpopularniejszych jest zaledwie kilka, to w rzeczywistości występuje ponad 20 gatunków jadalnych orzechów. Tych kilka ciekawostek jest więc zaledwie małym wycinkiem informacji na ich temat. Jeśli macie swoje ulubione „fun-facty” o orzechach, koniecznie podzielcie się nimi w komentarzach! Chętnie dowiemy się więcej!
Zostaw komentarz