
Duży wypiek z okazji urodzin czy jubileuszu to bez wątpienia główna atrakcja wielu przyjęć. Co jednak zrobić, gdy po świętowaniu pozostaną resztki słodkiego tortu, brownie, kremowego sernika lub babeczek ozdobionych kremem? W jaki sposób je przechowywać, aby móc je ponownie podać z kubkiem kawy lub orzeźwiającej lemoniady?
Ile tort może wytrzymać bez lodówki?
Cukiernicy wskazują, że tort z bitą śmietaną lub kremem na bazie żółtek nie powinien znajdować się poza lodówką dłużej niż przez 1 godzinę. Klasyczne ciasta – jabłecznik, sernik czy brownie – zachowają świeżość przez nawet 48 godzin.
Jak zabezpieczyć tort w lodówce?
Tort najlepiej wstawić do lodówki na desce lub podstawce, która zabezpieczy półkę przed ewentualnym wybrudzeniem. Dodatkowo warto go przykryć, zabezpieczając krem lub masę przed „wchłanianiem” innych zapachów. Powietrze może także wysuszać ciasto z bitą śmietaną lub lukrem, dlatego upewnij się, że przykrywka jest szczelna i obejmuje wszystkie warstwy tortu. Alternatywą dla pokrywki i szczelnych „futerałów” może być pergamin, celofan albo folia aluminiowa.
Najlepsza temperatura do przechowywania ciast i tortów to 3-6 stopni Celsjusza. Dobrze jest położyć go na górnej lub niskiej półce – z dala od intensywnie pachnących wędlin i ryb.
Jak poprawnie przechowywać tort po odebraniu go z cukierni?
Odbierając tort z cukierni, pamiętaj, aby umieścić go w bezpiecznym, stabilnym miejscu. Jeśli jeździsz samochodem – połóż wypiek na tylnym siedzeniu lub na podłodze. Jeśli go niesiesz lub przewozisz komunikacją miejską – wyposaż się w specjalny pojemnik z rączką i szczelną pokrywką na zatrzask. Upewnij się wcześniej, że zatrzaski nie są popękane i faktycznie trzymają podstawkę.
Ile dni wcześniej zamówić tort?
Mistrzowie cukiernictwa potrzebują czasu, aby zaplanować pracę, zamówić potrzebne składniki i co kluczowe — przygotować tort z owocami lub tort z kremem. Dodatkowo w przypadku sklepu internetowego należy doliczyć czas na przetworzenie zamówienia i zaksięgowanie płatności. Dlatego też absolutnie najgorszym rozwiązaniem jest zamawianie wypieku „na ostatnią chwilę”, ryzykując tym samym, że… ciasto nie dotrze na czas.
Z drugiej strony – tort z serem twarogowym, budyniem lub kremem szybko się psuje. Zamawiając więc ciasto na kilka dni przed docelowym wydarzeniem ryzykujesz, że masa skwaśnieje.
Idealnym rozwiązaniem jest zamówić tort na 3 dni przed urodzinami, jubileuszem czy weselem. Oferujemy także możliwość doręczenia tortów tradycyjnych w 24h – pod warunkiem że opłata zamówienia zostanie wykonana do godziny 13:00 dnia poprzedzającego datę dostawy.
Jak zachować świeżość tortu?
Unikaj przechowywania tortu bezpośrednio na słońcu lub w temperaturze pokojowej. Gdy tylko to możliwe – przetrzymuj wypiek w środowisku poniżej 6 stopni Celsjusza, wyjmując go bezpośrednio przed podaniem. Niezjedzone kawałki tortu wyrzuć lub zawiń szczelnie na talerzu, a następnie wstaw do lodówki.
Gdy ciasto na bazie śmietany lub kremu znajduje się poza lodówką – jeszcze przed podaniem powąchaj je i skosztuj masy, aby upewnić się, że ta nie zdążyła się popsuć.
Kiedy wyjąć tort z lodówki przed podaniem?

Klasyczne torty i ciasta należy wyjąć z lodówki bezpośrednio przed podaniem. W ten sposób nie tylko zapobiegniesz zepsuciu, ale także ułatwisz sobie krojenie wielopiętrowego biszkoptu. W przypadku tortu lodowego, który przechowywany jest w zamrażalce, należy przełożyć go do lodówki na około 30 minut przed porcjowaniem.
Zapraszamy na e-torty.pl i na facebook

Od lat tworzymy słodkości dopasowane do każdego. Zajmujemy się dostawą pysznych tortów i ciast na terenie całego kraju pod wskazany adres. Dowiedz się od nas więcej na temat wypieków oraz zamówień tortów przez Internet.
Zostaw komentarz