Torty nie wydają się być czymś specjalnie skomplikowanym w „obsłudze”. Przede wszystkim trzeba je ostrożnie transportować, a następnie podać na stół i pokroić na kawałki. Jednak nie wszyscy wiedzą, jak z takim wypiekiem należy się obchodzić i jaka metoda dzielenia na porcje będzie najlepsza. Dzięki latom doświadczenia i testowania różnych wypieków możemy zdradzić Wam kilka trików, które pomogą cieszyć się wypiekami bez problemów z ich podawaniem.
Przede wszystkim odpowiednio przechowuj
Sposób przechowywania tortu ma bardzo duże znaczenie nie tylko dla formy wypieku. Owszem, pozostawienie go latem na stole na dłuższy czas może przyczynić się do utraty kształtu i walorów smakowych. Jednak trzymanie tortu w chłodnym miejscu ma także inne ważne zadanie – ma ono pomóc w krojeniu!
Pamiętaj o tym, aby otrzymany tort włożyć do lodówki, nawet jeśli będzie poczęstunkiem jeszcze tego samego dnia. Chłód nie tylko utrzyma tort odpowiednio świeży i w pierwotnym kształcie, ale też ułatwi nam podział na kawałki. Torty z dekoracją z masy cukrowej należy kroić bezpośrednio po wyjęciu z chłodnego miejsca, natomiast te z kremami lub bitą śmietaną powinny od kwadransa do 30 minut odstać w temperaturze pokojowej. Przekonaj się, o ile łatwiejsze będzie krojenie przy takim zabiegu!
Nietypowe kawałki
Śmiało można powiedzieć, że wszyscy kroimy tort na trójkątne kawałki. Tak się przyzwyczailiśmy – w końcu koło najłatwiej podzielić uczciwie właśnie w ten sposób. Jednak to wcale nie jest najkorzystniejsze dla wypieku, jeśli nie zostanie zjedzony w całości i będzie przechowywany do wieczora lub następnego dnia. Wówczas lepiej sprawdzi się krojenie… w paski! To może być zaskakujące, ale wykrawając podłużne kawałki od środka tortu, mamy możliwość zsunięcia pozostałych części. W ten sposób biszkopt nie obeschnie i będzie nadal świeży, kiedy sięgniemy po kawałek po dłuższym czasie. Warto to sprawdzić samodzielnie, nawet jeśli częstowani goście będą zszokowani wybraną metodą 🙂
Pamiętaj też o tym, aby kroić ostrym nożem, zanurzanym we wrzątku po każdym ukrojonym kawałku. W ten sposób ułatwisz sobie zadanie, a ukrojone kawałki będą wyglądały o wiele estetyczniej na talerzu!
Tort jak dzieło sztuki
Każdy zamawiany tort jest jak małe dzieło sztuki cukierniczej, a nawet rzeźbiarskiej. Przeróżne dodatki w postaci owoców, czekolady, czy dekoracji z masy cukrowej sprawiają, że jest to produkt który trzeba odpowiednio przechowywać i podawać. Jeśli zrobimy to dobrze, wypiek będzie cieszyć pięknym wyglądem na talerzu oraz doskonałym smakiem.
Od lat tworzymy słodkości dopasowane do każdego. Zajmujemy się dostawą pysznych tortów i ciast na terenie całego kraju pod wskazany adres. Dowiedz się od nas więcej na temat wypieków oraz zamówień tortów przez Internet.
Zostaw komentarz