
Mrożenie ciast to skuteczny sposób na przedłużenie ich świeżości. Dodatkowo gotowa „baza” ułatwia późniejsze prace cukiernicze, np. przed urodzinami czy rocznicami. Warto jednak pamiętać, że jest to proces złożony i wymagający przestrzegania konkretnych zasad.
Zatem, jak wygląda poprawne mrożenie ciast? Jakie wypieki można przechowywać w zamrażalce, bez obawy o utratę ich smaku i konsystencji?
Jakie ciasta i rodzaje tortów można mrozić?
Przed upieczeniem można mrozić ciasto kruche, półfrancuskie i ciasto francuskie. Niektórzy cukiernicy mrożą również ciasto drożdżowe. Mrożenie przed pieczeniem wymaga jednak szybkiej pracy – ciasto nie powinno zbyt długo leżeć bezpośrednio po wyrobieniu.
Po upieczeniu zamrozić można:
- Serniki,
- Ciasta drożdżowe – również te z owocami,
- Wszelkie ciasta ucierane,
- Biszkopty,
- Torty (z niemalże każdym kremem)
- Wszelkie ciasta na bazie kremu, bitej śmietany, budyniu,
- Bułeczki,
- Szarlotkę,
- Babeczki.
Nie wolno mrozić ciast z galaretką i ciast bezowych (wyjątkiem są makaroniki) – głównie dlatego, że zarówno beza, jak i galaretka staje się mętna, lejąca i mdła, niszcząc tym samym cały wypiek.
Jak zamrozić ciasto?
Przed mrożeniem ciasta upewnij się, że to jest ono świeże (dotyczy to zarówno ciasta surowego, jak i upieczonego). Niewskazane jest mrożenie ciasta, które przeleżało na blacie kilkanaście godzin.
Podziel tort lub ciasto na mniejsze porcje, a następnie zawiń w folię lub zapakuj w pudełeczka do mrożenia. Zrób to dokładnie – szczelne opakowanie zmniejsza ryzyko przenikania innych, intensywnych zapachów z lodówki, co mogłoby wpłynąć na smak biszkoptu lub kremu. Jeśli ciasto udekorowane jest po zewnętrznej stronie kremem lub bitą śmietaną — delikatnie zmroź je bez opakowania, a dopiero potem owiń (doskonała w tym celu będzie folia spożywcza).
Niestety nawet staranne zapakowanie nie daje gwarancji, że ciasto z budyniem lub bitą śmietaną nie rozwarstwi się podczas mrożenia.
Jak długo można przechowywać ciasta w zamrażarce?
Poprawnie zamrożone ciasto przechowywać można w zamrażalniku nawet przez 3 miesiące.
Rozmrażanie ciast i tortów – jak to zrobić?
Rozmrażanie wypieków wymaga czasu, cierpliwości i przestrzegania kilku, konkretnych zaleceń.
Wyłóż ciasto z zamrażalki, układając na podstawce lub desce. Przełóż je do lodówki na co najmniej 5-8 godzin. Nie skracaj tego procesu, np. poprzez ogrzewanie lub wystawianie na słońce. Jeśli szykujesz imprezę urodzinową lub rocznicę – wyłóż ciasto do lodówki na dzień, przed docelowym przyjęciem. W skrajnych przypadkach ciasto można zostawić w temperaturze pokojowej na około 3 godziny.
Ponowne zamrożenia ciasta – czy to możliwe?
Nie. Całkowite rozmrożenie całego wypieku przekreśla możliwość jego ponownego zamrożenia. Dlatego też warto mrozić tort w mniejszych porcjach.
Jeśli zapomnisz poporcjować tort – nie rozmrażaj go całkowicie. Z powodzeniem przekroisz zamrożony blok ciepłym nożem, umożliwiając tym samym podanie resztek przy kolejnej, rodzinnej okazji.
Znajdź nas na facebooku

Od lat tworzymy słodkości dopasowane do każdego. Zajmujemy się dostawą pysznych tortów i ciast na terenie całego kraju pod wskazany adres. Dowiedz się od nas więcej na temat wypieków oraz zamówień tortów przez Internet.
Zostaw komentarz