
Przygotowując przyjęcie urodzinowe, warto zapoznać się z preferencjami kulinarnymi swoich gości. Może się bowiem okazać, że wśród przyjaciół, członków rodziny i pracowników pojawi się osoba chora na celiakię.
Na szczęście obecnie branża spożywcza i rynek cukierniczy otwiera się na powszechne alergie pokarmowe, proponując szereg zamienników i bezpiecznych przepisów. Jak zatem przygotować się na przyjęcie, podczas którego goście cierpią na nietolerancję glutenu? Czy możliwe jest przygotowanie ciasta bez tego alergenu?
Czym jest gluten?
„Glutenem” nazywamy białka, występujące w ziarnach zbóż, wykorzystywanych do np. produkcji mąk. Białka glutenu mają za zadanie tworzyć „lepką sieć” o konsystencji kleju, co z kolei przyczynia się do tworzenia pulchnych babeczek i ciast.
Niestety jest to jeden z najpopularniejszych alergenów, przyczyniających się do tzw. celiakii. Jest to choroba trzewna, glutenozależna i autoimmunologiczna. Lekarze wskazują, że ma ona podłoże genetyczne, a co za tym idzie – trwa przez całe życie. Na skutek nieprawidłowej rekcji ze strony układu odpornościowego, białka pojawiające się w zbożach uszkadzają m.in. kosmki jelitowe. Organizm więc walczy ze swoimi własnymi tkankami, co doprowadza do stanu zapalnego, uszkodzeń błony śluzowej i do pogorszenia wchłaniania składników odżywczych.
Gdzie jest gluten?
Gluten z założenia pojawia się w zbożach – tj. w pszenicy i jej odmianach. Znajdziesz go więc w orkiszu, durum, życie, pszenżycie oraz jęczmieniu. Warto jednak podkreślić, że producenci stosują gluten w wielu, niepozornych produktach – ciastkach, chipsach, makaronie, gotowych daniach, granoli…
Wiele producentów nie przestrzega także norm podczas procesów produkcyjnych, dlatego też tak popularne jest umieszczanie informacji o „możliwych śladowych ilościach glutenu”. Oznacza to, że dany produkt mógł mieć styczność z maszyną, blatem lub produktem zawierającym gluten, a tym samym – może mieć w sobie niebezpieczny alergen. Zdarza się więc, że podobne komunikaty przeczytamy na etykiecie barwników spożywczych, dżemów, owoców w syropie czy nabiale, stanowiącym za podstawę całej branży cukierniczej.
Czy można zastąpić gluten?

Oczywiście! Współczesny rynek spożywczy coraz efektywniej uwzględnia dolegliwości i potrzeby swoich klientów. Dlatego też na półkach znaleźć można bezglutenowe mąki – np. ryżową czy kukurydzianą – a także gotowe mieszanki, które doskonale sprawdzą się do wyrabiania chleba, naleśników, pączków, pierogów czy ciast.
Osobne działy z żywnością bezglutenową i ekologiczną obfitują w produkty i półprodukty z przekreślonym kłosem – od galaretek, przez budyń, dżemy, wafle, biszkopty i owoce w żelu. Nikogo więc już nie powinien dziwić widok bezglutenowego brownie, szarlotki, sernika czy ciasta kruchego.
Najważniejsze wskazówki
Podczas przygotowywania bezglutenowego przyjęcia pamiętaj, aby:
- Dokładnie zapoznać się z listą produktów zabronionych.
- Upewnić się, czy osoba cierpiąca na celiakię boryka się także z innymi alergiami pokarmowymi – np. nietolerancją laktozy.
- Zapytać gościa o opinię – zwłaszcza jeśli masz wątpliwości co do przepisu.
- Nie zaskakiwać gościa niespodziewanymi daniami – te mogą wprowadzić go w zakłopotanie,
- Produkty, których nie jesteś pewien i które wzbudzają wątpliwości odłożyć na bok i zastąpić bezpieczniejszą alternatywą.
- Używać głównie produktów nieprzetworzonych.
- Używać produktów w 100% bezpiecznych — np. mrożonych i świeżych owoców, a także jajek, mleka, śmietanki.
- Jeśli nie wiesz, jak przygotować bezglutenowe ciasto – postaw na sprawdzoną cukiernię, która dostarczy Ci bezpiecznego wypieku.
Wśród bezglutenowych słodkości króluje: galaretka z owocami, mieszanki bakalii, lody i sorbety, ciasta i ciasteczka z przekreślonym kłosem. Wszelkie wypieki tworzone na bezglutenowych mieszankach mąk i czekolady bez nadzienia.

Od lat tworzymy słodkości dopasowane do każdego. Zajmujemy się dostawą pysznych tortów i ciast na terenie całego kraju pod wskazany adres. Dowiedz się od nas więcej na temat wypieków oraz zamówień tortów przez Internet.
Zostaw komentarz