Tradycja spożywania rogali świętomarcińskich wywodzi się z czasów pogańskich, kiedy to składano bogom ofiary. Wśród nich królowały wole rogi, które „pakowano” w ciasto. Kościół łaciński przejął szybko ten zwyczaj i… połączył ją ze świętych Marcinem. Według duchownych kształt pakunku przypominał podkowę, którą zgubił koń słynnego świętego. Tak oto narodziła się tradycja pieczenia i kosztowania słodkich rogali.
Czym są rogale świętomarcińskie?
Rogale świętomarcińskie są ściśle związane z obchodami święta św. Marcina, które przypada 11 listopada. Legenda głosi, że pewnego dnia św. Marcin podzielił się swoim płaszczem z żebrakiem podczas mroźnej zimy. W nocy ten sam żebrak ukazał się mu we śnie jako Jezus Chrystus. Na pamiątkę tego aktu dobroci i hojności, mieszkańcy Poznania zaczęli piec specjalne rogale, które nawiązywały do wspomnianych już rogów, składanych bogom.
Rogale świętomarcińskie to półksiężycowe wypieki z ciasta półfrancuskiego, wypełnione słodkim nadzieniem z białego maku, orzechów i skórki pomarańczowej. Całość jest posypana cukrem pudrem i chrupkimi migdałami. Ciasto jest miękkie, a nadzienie słodkie i aromatyczne, co czyni je wyjątkowym przysmakiem. Wypiek ten jest treściwy i niezwykle sycący, dlatego też rogal jest idealną propozycją na drugie śniadanie.
Czy każdy rogal może być świętomarciński?
Nie. Współczesne rogale świętomarcińskie są chronione jako produkt regionalny i mają certyfikat Unii Europejskiej. Aby wypiek mógł być nazywany „rogalem świętomarcińskim”, musi spełniać konkretne kryteria i być wytwarzany w określony sposób w granicach Poznania.
Ranking rogali świętomarcińskich 2024
Co roku organizowane są rankingi cukierni regionalnych, które mają wskazywać na najlepsze, słodkie rogale w Polsce. Tworzone w ten sposób zestawienia są oczywiście bardzo subiektywne, a podstawą do ich tworzenia stanowią ankiety oraz opinie klientów. W naszym zestawieniu wzięliśmy pod uwagę zebrane recenzje, renomę oraz nawiązywanie do tradycji.
- Karpicko
Cukiernia powstała w latach 90. i zyskała spore uznanie wśród zarówno regionalnych, jak i przejezdnych smakoszy rogali. Obecnie jest to popularna sieciówka, którą spotkać można w większości miast w Polsce.
- Elite
Poznańska cukiernia łącząca tradycję z nowoczesnością. Uzyskała dużo punktów w ankietach przeprowadzonych przez Gazetę Wyborczą.
- Cukiernia Piskorska
Cukiernia z prawie 30-letnią tradycją, posiadająca ponad 180 produktów w ofercie (w tym rogale). Ceniona głównie za jakość, estetykę dekoracji oraz możliwość indywidualnej wyceny większych zamówień.
- Fawor
Cukiernia, która zajmowała I miejsce w wielu, zeszłorocznych rankingach. Jej ponad 100-letnia historia bazuje na tradycyjnych wypiekach, które sprzedawane są w 27 punktach w Polsce.
Rogale Świętomarcińskie dostępne są także w ofercie E-Torty.
Teraz te słynne, treściwe wypieki trafić mogą do każdego miłośnika słodkości – pokonując wiele kilometrów. Nie ma dla nas rzeczy niemożliwych, dlatego też dowozimy oryginalne, certyfikowane przysmaki wprost pod wskazany adres!
Od lat tworzymy słodkości dopasowane do każdego. Zajmujemy się dostawą pysznych tortów i ciast na terenie całego kraju pod wskazany adres. Dowiedz się od nas więcej na temat wypieków oraz zamówień tortów przez Internet.
Zostaw komentarz