Styczeń to nie tylko miesiąc tworzenia postanowień na najbliższe miesiące. To także czas celebrowania z najstarszym pokoleniem, które od lat raczy nas swoimi historiami i opiekuńczością. 21 stycznia obchodzimy bowiem Dzień Babci – tej, która witała nas ciepłą herbatą w szklance z koszyczkiem i przytulała w gorszy dzień. 22 stycznia jest z kolei Dzień Dziadka – tego, który nauczył wkręcać żarówki i łowić ryby.
Z myślą o tych przyszłych, wyjątkowych, dniach przygotowaliśmy dla Was przegląd zarówno klasycznych, jak i nowoczesnych wypieków, które trafić mogą w ręce świętujących „swój dzień” Dziadków.
Wypieki dla Babci i Dziadka
Z myślą o styczniowym celebrowaniu zaproponować możemy zarówno tradycyjne wypieki – te, które piekła Babcia przed rodzinnymi spotkaniami – jak i nieco szalone, nowoczesne oraz zaskakujące w swojej formule i kompozycjach smakowych.
Tradycyjne wypieki dla Dziadków
Nic tak nie cieszy i nie rozpieszcza kubków smakowych jak klasyczne, popularne wypieki. To je nasi Dziadkowie znają z imienin, Świąt czy własnej kuchni, kiedy to przyrządzali do herbaty miękki biszkopt lub wypełniony bakaliami makowiec. Jeśli więc wiesz, że Twoja Babcia i/lub Dziadek uwielbiają klasyczne, słodkie wypieki, sprezentuj im:
- Sernik z wiśnią lub sernik nowojorski, który wyróżnia się kremowością, delikatnością i głęboką słodyczą, pochodzącą z białej czekolady. Wersja z wiśnią natomiast łączy w sobie słodycz i kremowość sera, z jednoczesną cierpkością owocowej frużeliny. Duet ten sprawia, że ciasto nie jest za słodkie, dzięki czemu z przyjemnością sięgnie się po kolejny kawałek.
- Tort tiramisu – absolutny klasyk, który nawiązuje do jednego z najsłynniejszych deserów, pochodzących ze słonecznej Italii. Lekki krem na bazie mascarpone, do tego biszkopty nasączone aromatyczną kawą, bita śmietana i odrobina kakao dla przełamania słodyczy. Bez wątpienia to jedna z naszych najlepszych propozycji – zwłaszcza dla Dziadków, którzy nie wyobrażają sobie dnia bez kubka pobudzającego americano.
- Brownie – czyli ciasto powstałe na specjalne zlecenie hotelu Hilton w Chicago. Urzeka swoją zwartą, treściwą formułą oraz intensywnym, czekoladowym smakiem. Brownie jest zdecydowanie bardziej zbite i wilgotniejsze niż klasyczne ciasto czekoladowe, co z pewnością docenią Dziadkowie, którzy uwielbiają słodkości. Alternatywą dla brownie jest oczywiście tort czekoladowy, którego podstawą jest kakaowy biszkopt, przeplatany czekoladową, bitą śmietaną oraz gęstą polewą.
- Tort „Dla Dziadka” i „Dla Babci” – czyli dwa, dedykowane wypieki z ręcznie tworzonym napisem na jego szczycie. Tort dla Dziadka wyróżnia się ciemnym biszkoptem i orzechowym krem, a wersja dla Babci – jasnym biszkoptem i czekoladowym wypełnieniem.
- Torty z galaretką – nawiązanie do klasycznych ciast, które przygotowywała Babcia na przyjazd swoich dzieci i wnucząt. Podstawą jest oczywiście jasny biszkopt, a także lekka bita śmietana i kolorowa galaretka z owocami sezonowymi.
- Szarlotka – czyli królowa polskich ciast, bazująca na kruchym lub półkruchym spodzie oraz grubej warstwie przepysznych jabłek. Wprost idealny kompan podwieczorków, gorącej herbaty i codziennych rozmów.
Nowoczesne wypieki dla Dziadków
Jeśli pragniesz zaskoczyć swoich Dziadków i zachęcić ich do przetestowania zupełnie nowych, nieznanym im wypieków. Warto postawić na nowoczesne ciasta, które wprowadzają „powiewu świeżości” do branży cukierniczej.
- Makaroniki – niewielkie wypieki na bazie słodkiej bezy i kremowego lub żelowego wnętrza. Nawiązują do eleganckich, francuskich cukierni, występując współcześnie w różnych wersjach smakowych. U nas znajdziesz je zarówno w mniejszej wersji – 6 sztuk – jak i większej – 12 sztuk. Makaroniki o smaku słonego karmelu cudownie kontrastują z słodko-cierpką porzeczką i maliną. Z pewnością Twoja Babcia i Dziadek będą po nie sięgać przez cały dzień!
- Ciasta bez cukru – w tym tort tiramisu bez cukru – który bazuje na kawowej bazie i słodkiej, malinowej galaretce. Wersja z obniżoną zawartością cukru (pomimo czekolady i śmietany) stworzona została z myślą o Dziadkach, którzy muszą uważać na swoją glikemię i jednocześnie nie wyobrażają sobie świętowania bez pysznego tortu.
- Dacquoise – bardzo lekki, delikatny i rozpływający się w ustach bezowy tort, którego subtelność przełamują orzechy i wyrazista masa kawowa. Idealna alternatywa dla popularnej bezy Pavlova.
- Tort z własnym zdjęciem – czyli personalizowany wypiek, na szczycie którego wykorzystać można wspólne, rodzinne zdjęcie albo pamiątkową fotografię z dnia, w którym zostali Dziadkami. To dopiero wzruszający prezent, prawda?
Odległość nie ma znaczenia
Niezwykle pięknym prezentem – oprócz słodkiego wypieku – jest spędzenie kilku chwil razem. Nic tak nie wzbudza radości i nie wywołuje łez wzruszenia, jak odwiedziny z ciastem, kwiatami i kilkoma godzinami wolnego czasu. Delektując się lukrem czy kruchym spodem posłuchaj historii z młodości. Zapytaj o zdrowie, opowiedz o swoich planach i pooglądaj z bliskimi zdjęcia z albumu.
Wiemy jednak, że nie zawsze możliwe jest wspólne, rodzinne celebrowanie – zwłaszcza, gdy dzielą Was setki kilometrów. Na szczęście nie oznacza to, że musisz rezygnować z niespodzianki czy hucznego celebrowania – teraz słodki wypiek może pokonać każdą odległość!
Wystarczy, że wybierzesz ulubione ciasto, wprowadzisz adres swoich ukochanych Dziadków, a następnie opłacisz zamówienie. Nie zapomnij wypełnić liściku z życzeniami, w którym to napiszesz parę ciepłych słów. Gwarantujemy, że ten drobny gest przywoła szczery i piękny uśmiech na zaskoczonej twarzy.
Od lat tworzymy słodkości dopasowane do każdego. Zajmujemy się dostawą pysznych tortów i ciast na terenie całego kraju pod wskazany adres. Dowiedz się od nas więcej na temat wypieków oraz zamówień tortów przez Internet.
Zostaw komentarz