Wielkanocne tradycje – jest ich wiele, więc nie sposób będzie opisać je wszystkie. Dlatego my skupimy się na tym, na czym znamy się najlepiej – na pieczeniu słodkości! Czy wiecie jakie wielkanocne zwyczaje panowały dawniej w kuchni? Czy są jakieś wielkanocne zabobony, których się wystrzegano? A co ze słodkimi symbolami i co one oznaczały? Zaraz Wam wszystko zdradzimy!

Wielkanocne tradycje – historia wypiekania świątecznej baby
Najwięcej z przesądów dotyczy chyba wielkanocnej babki – nic dziwnego, bowiem tradycyjna drożdżowa babka bywa wyzwaniem! A upiec trzeba babę piękną i wyrośniętą, bo inna, czyli taka która nie wyrosła lub opadła po wyjęciu z pieca była złą wróżbą i zwiastowała nieszczęście!
Pieczenie wielkanocnych ciast zgodnie z tradycją, należało do zajęć kobiet – panowie wypraszani byli z domu, by gospodynie mogły w spokoju zajmować się wypiekami. Proces przygotowywania babki trwał około tygodnia – w tym czasie mielono migdały, tarto cukier, wybierano rodzynki i moczono szafran w wódce. Przed pieczeniem ciasto wyrabiano kilka godzin, a następnie przelewano do formy z kominem i piekło kilkadziesiąt minut. Do samego pieczenia babki też trzeba było się przygotować! Dbano, by w kuchni nie było przeciągów – szczelnie zamknięte okna miały zapewnić to, że babka nie opadnie. Praca w kuchni odbywała się natomiast w ciszy – kłótnie, a nawet głośniejsze dźwięki również miały wpływać na wyrastanie ciasta.
Już z upieczoną babką również należało obchodzić się ostrożnie – gorącą babkę prosto z pieca owijano pierzyną i… kołysano. To także miało zapobiec opadnięciu ciasta! Na sam koniec babkę zdobiono lukrem i obsypywano makiem – na szczęście.
Oczywiście babki nie mogło zabraknąć w naszej ofercie, więc jeśli sami nie chcecie podejmować się tego skomplikowanego wyzwania, możecie zamówić ją na naszej stronie!
Mazurek – skąd się wziął i co symbolizuje?
Mazurki trafiły na Polskie stoły prawdopodobnie z Turcji – to tam płaskie ciasta, dekorowane lukrem i bakaliami nawiązywały do bogato zdobionych tureckich dywanów (za przodka mazurka uznaje się baklavę). Sama nazwa jednak pochodzi od Mazurów – mieszkańców Mazowsza, którzy jako pierwsi w XVII wieku zaczęli wypiekać je w Polsce. Mazurek stanowi symbol zakończenia Wielkiego Postu i jest także nagrodą dla tych, którzy w poście wytrzymali całe 40 dni. Powinien być zatem słodki i bogato dekorowany! Lukier, bakalie, owoce, kajmak, a współcześnie także kolorowe cukierki, polewy i posypki – im więcej, tym lepiej! Bogato dekorowany mazurek miał nie tylko pokazywać dostatek gospodarzy, ale też miał zapewniać dobrobyt w przyszłości.
Mazurek to jedno z tych ciast, których smak i wygląd zależą tylko od fantazji tego, kto je wypieka – nie ma bowiem jednego słusznego przepisu i mazurki mogą różnić się między sobą zarówno rodzajem spodu, jak i dekoracji. W naszej ofercie znajdziecie między innymi mazurek czekoladowy, mazurek z kajmakiem, a także Czekoladowy mazurek Mistrzów przygotowany wg receptury Mistrzów Cukiernictwa. Ale to nie wszystko! Wśród wielkanocnych wypieków znajdziecie dużo więcej naszych propozycji jak choćby wielkanocne muffinki. Co wybierzecie na swój wielkanocny stół? 🙂

Zostaw komentarz