
Tort Szwarcwaldzki wegański
Z założenia kuchnia wegańska rezygnuje z wszelkich produktów odzwierzęcych. Oznacza to, że w diecie nie stosuje się jaj, miodu, mleka krowiego, twarogu, masła, a także mascarpone i śmietany, które nierzadko jest fundamentem dla najsłynniejszych wypieków. O ile rezygnacja z tych składników może wywołać kontrowersję, o tyle w rzeczywistości współczesne cukiernictwo bardzo efektywnie radzi sobie z poszukiwaniem zamienników.
Jakie są zamienniki dla wegańskich słodkości?
Jednym z najpopularniejszych i najbardziej uniwersalnych składników jest masło kakaowe – tj. stały tłuszcz o doskonałej stabilizacji. Jego smak porównywany jest do gorzkiej czekolady, a konsystencja pozwala na powolne rozpuszczanie na języku.
Bardzo łatwo też zastąpić mleko krowie – np. poprzez szereg napojów roślinnych. Ta różnią się nie tylko smakiem, ale także kalorycznością i stopniem rozwodnienia. Tak oto najpopularniejsze i najchętniej wykorzystywane jest „mleko” owsiane, które świetnie sprawdza się w klasycznych wypiekach (np. w szarlotce).
Przez wiele lat największym problemem w branży cukierniczej było znalezienie odpowiednika dla śmietany. Dziś jednak z powodzeniem zastąpimy ją schłodzonym ganaszem na bazie masła kakaowego i napoju owsianego. Na sklepowych półkach znajdziesz także gotowe, wegańskie półprodukty – tj. bita śmietana, masło z tłuszczu roślinnego i wegańska śmietanka 12%, 18% i 30%. Produkty tego typu bazują najczęściej na soi, białku soczewicy, a także na shea i oleju kokosowym.
W branży cukierniczej zauważyć również można śmiałe wykorzystywanie… tofu. Ten ma na celu zastąpić biały ser, który wykorzystuje się do tworzenia np. sernika. Metoda ta stała się na tyle popularna, że przygotowano osobną nazwę dla tego wegańskiego wypieku – tofurnik.
Alternatywą dla jaj stały się natomiast roślinne zamienniki z tapioki i mąki ziemniaczanej. Cukiernicy stosują także aquafabę – tj. wodę z ciecierzycy. Smak miodu z kolei świetnie zastępuje syrop klonowy, cukier lub syrop z agawy.
Przykłady wegańskich wypieków

Pewnie zaskoczymy tą informacją, ale branża cukiernicza obfituje w wegańskie wypieki. Jednym z najłatwiejszych ciast do wege-transformacji jest szarlotka. W wersji wegańskiej należy sięgnąć po zamiennik margaryny i mleka krowiego, który stosuje się na spód lub kruszonkę, przykrywającą słodko-cierpkie jabłka. Podawać ją można na ciepło, z lodami na bazie mleka kokosowego i prawdziwej wanilii.
Równie smakowite jest wegańskie brownie, złożone z mleka sojowego i aquafaby. Mieszankę tą można także dodawać do biszkoptu, który zwieńczą domowe konfitury lub świeże owoce. Podobnie łatwy do przygotowania jest placek drożdżowy – bazujący na napoju i tłuszczu roślinnym. Aby nadać mu wyrazistości, warto połączyć go z bardzo słodkimi lub kwaśnymi owocami – np. porzeczkami i malinami.
Oprócz gęstego, treściwego brownie, doskonale także smakuje wegański blok czekoladowy na bazie kakao, orzechowej mieszanki i kokosowego mleka w proszku. Podobnie jak szarlotkę, podawać go można z kokosowymi lub malinowymi lodami oraz roślinną bitą śmietaną.

Od lat tworzymy słodkości dopasowane do każdego. Zajmujemy się dostawą pysznych tortów i ciast na terenie całego kraju pod wskazany adres. Dowiedz się od nas więcej na temat wypieków oraz zamówień tortów przez Internet.
Zostaw komentarz