Jeśli chodzi o ciasta wielkanocne to w Polsce królują baby i mazurki. A jakimi słodkościami zajadają się na Wielkanoc w innych zakątkach Europy? Sprawdziliśmy i chętnie podzielimy się tym z Wami!
Wielkanoc na Północy
Na brytyjskich stołach w czasie Wielkanocy nie brakuje wypieków o mocnej symbolice. Spotkać tam można m.in. „Simnel Cake” – jest to ciasto pełne suszonych i kandyzowanych owoców, dekorowane marcepanem. Na wierzchu ciasta tradycyjnie układa się 11 marcepanowych kulek, które mają symbolizować 11 apostołów (z pominięciem Judasza).
Drugim tradycyjnym wielkanocnym wypiekiem na Wyspach Brytyjskich są „Cross Buns” czyli słodkie bułeczki z krzyżem, z dodatkiem rodzynek i skórki pomarańczowej, które zwykle wypieka się je w Wielki Piątek.
Nieco inny rodzaj bułeczek serwuje się natomiast w krajach skandynawskich – są to „Semlas” czyli puszyste drożdżowe bułeczki, wypełnione śmietankowym nadzieniem z nutą kardamonu.
W Skandynawii nie brakuje również marcepanowych słodkości – tradycyjnym wypiekiem jest tu „Princess Cake„. Jest to biszkoptowy torcik przełożony kremem i konfiturą malinową. Tradycyjnie jest on wykończony zielonym marcepanem i udekorowany marcepanową różyczką.
Wielkanoc na Południu
Na południu Europy w okresie Wielkanocnym bardzo popularne są słodkości drożdżowe. W Hiszpanii jest to „Mona de Pascua” którego nazwa wywodzi się od słowa „munna” co oznacza pokarmy potrzebne do życia. Jest to związane z tradycją Wielkiego Postu – składniki do przygotowania Mona de Pascua są bardzo postawowe, ale to dekoracja oraz dodatki z którymi jest podawana są bardzo bogate i symbolizują radość ze zbliżających się Świąt. Różny może być tu także kształt wypieku – najczęściej jest to wieniec, ale spotkać też można króliki, żółwie, węże, jaszczurki i małpy.
We Włoszech z kolei na stoły trafia „Colomba di Pasqua„ czyli drożdżowe ciasto z dodatkiem skróki cytrusowej, uformowane na kształt gołębicy (colomba), dekorowane migdałami i lukrem. Tu także istotna jest symbolika ciasta – gołąb w Biblii przedstawiany był jako symbol pokoju, odrodzenia i miłości.
„Tsoureki” to z kolei słodki chlebek wypiekany w Grecji, zwykle w kształcie warkocza lub okrągłego bochenka udekorowanego krzyżem.
Wielkanoc na Wschodzie
Do tradycji krajów wschodnich jest nam najprawdopodobniej najbliżej. Podobnie jak i u nas można spotkać tu świąteczne serniki czy paschy. W Ukrainie, Białorusi i Rosji (a także nieco bardziej na południe: w Gruzji, Rumunii, Mołdawii i Macedonii) na stoły trafia „Kulich” lub „Paska„ czyli okrągły, wysoki słodki chlebek z rodzynkami, udekorowany lukrem.
Nieco inne tradycyjne wypieki można natomiast spotkać na Litwie: to tu spróbować można „Aguonu Sausainiukai” czyli ciasteczek z makiem oraz „Velyku Pyragas Cigonas” – dojrzewającego ciasta z suszonymi owocami.
Wielkanoc na Zachodzie
Na koniec zerknijmy na Zachód:
W Niemczech na wielkanocnych stołach spotkamy „Osterlamm„ czyli ciasto w kształcie baranka, wypiekane w specjalnej formie. Podobne ciasto, pod nazwą „Lamala„ znajdziemy także we Francji, tuż obok różnego rodzaju „Nid de Pâques„ – słodkich gniazdek z ciasta lub czekolady, wypełnionych jajeczkami. W Austrii na Wielkanoc podaje się„Reindling„ – czyli babkę z bakaliowym nadzieniem. W Szwajcarii natomiast serwowany jest„Osterfladen„ – wielkanocny chlebek w stylu chałki, udekorowany lukrem i migdałami.
Tradycyjne ciasta wielkanocne
Podane wyżej przykłady to oczywiście tylko niektóre ciasta wielkanocne, jakimi zajadają się nasi europejscy sąsiedzi. Przykładów można by wymieniać bez liku, tak jak i na polskich stołach nie brakuje różnych wariacji na temat świątecznych słodkości. W naszej ofercie każdy znajdzie dla siebie coś pysznego – babki, mazurki, serniki, a także wiele więcej! Ponieważ Wielkanoc już za progiem, odpuśćcie sobie godziny spędzone w kuchni i nie zwlekajcie ze złożeniem zamówienia 🙂 – niech te Święta będą słodkie i pełne relaksu!
Wesołych Świąt!
Od lat tworzymy słodkości dopasowane do każdego. Zajmujemy się dostawą pysznych tortów i ciast na terenie całego kraju pod wskazany adres. Dowiedz się od nas więcej na temat wypieków oraz zamówień tortów przez Internet.
Zostaw komentarz