Torty to wypieki, które pojawiają się na stole podczas różnego rodzaju uroczystoności – urodzin, rocznic, czy też wesel. Kojarzą się z czymś odświętnym i nadzwyczajnym, dlatego warto zadbać o to, aby jego podanie nie zepsuło dobrego wrażenia. Wydawałoby się, że krojenie tortu to banalnie prosta sprawa, jednak jest kilka błędów, które mogą zepsuć nieco wrażenia wizualne. Przedstawimy Wam kilka porad jak ich uniknąć, abyście mogli cieszyć się naszymi tortami z dostawą także już po pokrojeniu i podaniu każdemu gościowi.
Przede wszystkim dobry nóż
Narzędzie którego użyjemy do krojenia w przypadku tortu ma duże znaczenie. Zbyt małym lub zbyt dużym nieporęcznie będzie ukroić ładny kawałek, na dodatek zbyt tępym można uszkodzić nieco ciasto. Dlatego najlepiej użyć ostrego noża o długości nieco większej niż promień tortu – dzięki temu można ukroić kawałek jednym płynnym ruchem. Będzie także pomocny do podtrzymania ciasta na łopatce do ciasta podczas podawania.
Jeśli chcesz, aby każdy kawałek łatwo się kroił i wyglądał nienagannie, przygotuj sobie szklankę z ciepłą wodą, w której należy opłukać nóż po każdym ukrojonym kawałku. Wytrzyj nóż i krój dalej – czysty nóż nie pozostawi żadnych śladów na kolejnym kawałku.
Pamiętaj o zdjęciu dekoracji
Uwielbiamy pięknie udekorowane torty – zarówno te przystrojone owocami, te z odręcznymi dedykacjami, jak i artystyczne figurki i wymyślne dekoracje. Wszystkie te elementy jednak nie sprzyjają estetycznemu pokrojeniu tortu. Polecamy zdjąć najpierw wszelkie figurki z masy cukrowej czy czekolady – dzięki temu będzie można swobodniej posługiwać się nożem. Warto też wiedzieć, że niektóre większe wypieki artystyczne mają takie elementy mocowane wykałaczkami czy innymi umocnieniami, które najeży przed podaniem usunąć z wypieku.
A jak pokroić tort piętrowy?
W przypadku tortów piętrowych należy pamiętać, że są one specjalnie mocowane za pomocą takich elementów jak podkładki i wykałaczki. Dlatego należy kroić warstwy po kolei, stopniowo rozmontowując kolejne piętra. Taki tort może wydawać się ogromnym wyzwaniem jeśli chodzi o podzielenie i rozdanie porcji, jednak zwykle na uroczystościach, na których pojawiają się takie wypieki, asystuje w tym cukiernik lub inny personel. Pierwszy raz może być nieco stresujący, ale szybko okazuje się, że krojenie piętrowego tortu nie jest wcale takie trudne jak by się mogło wydawać.
Kawałek, ale nieco inny
Niektórzy polecają skorzystać z innej metody krojenia. Zamiast wykrawać po kolei trójkąty z koła, polecają kroić tort na prostokąty, co podobno ułatwia dzielenie na kawałki, a potem także przechowywanie resztek. Istnieją także specjalne foremki dzięki którym wytniemy kawałek tortu w kształcie liścia. To alternatywy zdecydowanie dla tych, którym nie przeszkadza podanie tortu w mniej tradycyjnej formie. My co prawda najbardziej lubimy klasykę, jednak jesteśmy otwarci na wszelkie nowinki.
Czy to wszystko?
Sam moment krojenia nie należy do trudnych: bieżemy odpowiedni nóż i jednym ciągłym ruchem kroimy kawałek ciasta. Jednak ważne są detale, takie jak szklanka ciepłej wody, czy zdjecie dekoracji. Istotne jest także to, jak przechowujemy zamówiony tort zanim postawimy go na stole. Przede wszystkim trzeba pamiętać, aby koniecznie umieścić otrzymany tort w lodówce i wyciągnąć go dopiero na krótko przed podaniem. Dzięki temu mamy gwarancję, że jego konsystencja będzie idealna zarówno do krojenia, jak i jedzenia.
Jak widać, krojenie tortu to zadanie, do którego trzeba być chociaż odrobinę przygotowanym. Co prawda najważniejszy w naszych wypiekach jest ich wyjątkowy smak, jednak my polecamy także zadbać o prezentację podania, która tylko poprawia satysfakcję z jedzonego deseru. Warto pamiętać o tym jak prawidłowo kroić tort, bo może i nie korzystamy z tej wiedzy na co dzień, ale od święta na pewno się przyda.
Od lat tworzymy słodkości dopasowane do każdego. Zajmujemy się dostawą pysznych tortów i ciast na terenie całego kraju pod wskazany adres. Dowiedz się od nas więcej na temat wypieków oraz zamówień tortów przez Internet.
Zostaw komentarz