
Branża cukiernicza ewaluuje i poddaje się wielu trendom. Jednym z nich jest szukanie zdrowszych i mniej kalorycznych alternatyw, które odpowiedzą na potrzeby osób na diecie. Okazuje się bowiem, że zastosowanie kilku prostych trików wystarczy, aby kawałek ciasta był dietetyczny i jednocześnie – nadal słodki i przepyszny!
Najpopularniejsze zamienniki cukru
Rynek spożywczy obfituje w szereg zamienników i alternatyw, które pozwolą zastąpić klasyczny biały cukier. W tej grupie najczęściej pojawia się:
- Ksylitol. Pozyskiwany z kory brzozy, naturalny substytut cukru. Szacuje się, że ma o około 40% mniej kalorii niż cukier biały i jest przyjazny dla diabetyków.
- Erytrol. Alkohol cukrowy, który naturalnie występuje w niektórych owocach (np. gruszkach) i wodorostach. Nie dostarcza kalorii i nie wpływa na poziom cukru we krwi.
- Miód. Chociaż miód jest słodszy od cukru, to jednak dostarcza więcej korzyści zdrowotnych, takich jak witaminy, minerały i przeciwutleniacze.
- Syrop z agawy. Pozyskiwany z soku rośliny agawy, znacznie słodszy od cukru, ale o niższym indeksie glikemicznym.
Porównanie kaloryczność
- Cukier biały: ok. 400 kcal/100g
- Banan: ok. 96 kcal/100g
- Czekolada mleczna: ok. 530 kcal/100g
- Erytrol: 0 kcal (ponieważ organizm go nie metabolizuje)
- Miód: ok. 304 kcal/100g
Owoce jako zamiennik cukru
Owoce, takie jak banany, daktyle czy figi, są często używane w wypiekach jako naturalne słodzidło. Stosuje się je głównie jako bazę dla ciast, ciasteczek i fit batoników, zastępując tym samym herbatniki i biszkopty. Można je także łączyć z galaretką bez cukru, tworząc słodką, kolorową dekorację dla ulubionych wypieków. Niezwykle często dodaje się bezcukrowe dżemy i konfitury, który przełamują smak biszkoptów i rozpieszczają kubki smakowe wszystkich smakoszy. To je znajdziesz w kruchych rogalikach lub pączkach.
Owoce dodatkowo są doskonałym źródłem błonnika, witamin i minerałów, a sezonowe dary natury pomagają stworzyć nowoczesne i kreatywne wersje klasycznych, bezowocowych deserów. Doskonałym przykładem dla tych słów jest brownie z malinami, piernik ze śliwką lub tiramisu z truskawkami.
Fit zamienniki innych składników
- Dla mascarpone. Niskotłuszczowy serek ricotta lub jogurt grecki, który oferuje podobną konsystencję, ze znacznie niższą zawartością tłuszczu.
- Dla herbatników. Możesz użyć płatków owsianych zmieszanych z odrobiną miodu lub daktyli.
- Dla śmietany. Jogurt naturalny, zwłaszcza gęsty jogurt grecki, to doskonały substytut śmietan. Zastosować także możesz wegańskie alternatywy, które zwykle bazują na mniejszej ilości cukru i tłuszczu.
Bezcukrowe, fit wypieki

Wiele współczesnych wypieków rezygnuje z klasycznego, białego cukru na poczet zdrowszych zamienników, kakao lub dodatków… warzyw. Niezwykle popularny jest np. tort czekoladowy na bazie awokado, ciasto bananowe, sernik na zimno z kaszy jaglanej, muffiny z dynią lub brownie z ciecierzycy.
E-torty oferują szereg fit propozycji, które pozbawione są cukru. Wypróbuj wiec już teraz:

- Tort Tiramisu bez cukru – produkt na bazie ksylitolu i erytrolu.
- Tort Piernikowy bez cukru – wypiek posiada wyłącznie cukru naturalnie występujące w owocach.
Wybierając zdrowsze alternatywy dla tradycyjnych składników, możesz cieszyć się pysznymi wypiekami bez poczucia winy. Warto eksperymentować i odkrywać nowe smaki!

Od lat tworzymy słodkości dopasowane do każdego. Zajmujemy się dostawą pysznych tortów i ciast na terenie całego kraju pod wskazany adres. Dowiedz się od nas więcej na temat wypieków oraz zamówień tortów przez Internet.
Zostaw komentarz